Izaberite vrata za 1 minut!

Salon - Ustanička 230d, Zvezdara, Beograd

Salon - Radnička 37, Čukarica, Beograd

NAVIGACIJA

Uređenje dnevne sobe – Kako efikasno urediti dnevnu sobu

uredjenje dnevne sobe primer

Podeli tekst na društvenoj mreži:

Dnevna soba je srce svakog doma. Ona je mesto gde porodica provodi najviše zajedničkog vremena. Savršena je za odmor posle napornog radnog dana. Dnevna soba je mo\da najvažnija prostorija u domu, a uređenje dnevne sobe jedna od najbitnijih stvari za svakoga od nas.

Uređenje dnevne sobe zahteva dosta pažnje, jer u toj prostoriji nećete boraviti samo Vi. U njoj ćete se družiti sa prijateljima, rodbinom, komšijama. Zato fokus usmerite na udobnost, praktičnost i na postizanje prijatnog ambijenta.

Pri uređenju dnevne sobe uvek možete da angažujete profesionalce koji Vam mogu pomoći i uraditi sav težak posao. Ukoliko ste kreativni i volite izazove – to možete da uradite i sami.

Uređenje dnevne sobe nije nešto što se radi svakog dana. Uz naše savete moći ćete efikasno uredite da urediteovu centralnu prostoriju u Vašem domu.

Kako efikasno urediti dnevnu sobu + 25 fenomenalnih fotografija

Odakle krenuti?

Prvo što bi trebalo da uradite je da zamislite svoju idealnu dnevnu sobu. Ako Vam to nije lako, setite se čija je dnevna soba ostavila najveći utisak na Vas ili malo surfujte internetom. To ne mora da bude jedna dnevna soba, ali morate znati u kom pravcu ćete ići i kom stilu težite.

Internet je nepresušan izvor inspiracije, pa slobodno potražite sajtove poput Pinteresta ili društvene mreže. I zapamtite, kada Vam se nešto svidi, sačuvajte tu stranicu ili zapišite šta Vam se konkretno dopalo.

Veličina dnevne sobe

Na veličinu dnevne sobe uglavnom ne možete da utičete, osim ako ne pravite sami kuću od nule. Ali, veličina dnevne sobe je izuzetno važna i uslovljava kako će Vaša dnevna soba izgledati.

Ako je dnevna soba dovoljno velika prostor bi trebalo pametno da popunite. Sigurno ne želite da Vam soba izgleda poluprazno, sterilno i hladno.

Kod malog prostora obratite, pak, pažnju da ne preterate sa nameštajem i detaljima. Takođe ne želite da Vam soba bude pretrpana i da „guši“ svakog ko boravi u njoj.

Boja zidova

Pre nego što bilo šta unesete u Vašu buduću dnevnu sobu potrebno je da okrečite zidove. Prilikom biranja boje i krečenja poželjno je da oslobodite kreativnost i maštu, ali morate da budete oprezni.

Uz veličinu sobe, koja je od izuzetnog značaja, veoma je važna i boja zidova, koja takođe može da utiče na vizuelni utisak veličine prostora. Trudite se da izbegavate tamne boje ukoliko je prostor mali, jer ćete ga tako dodatno smanjiti. U tom slučaju boje koje su idealne su svetle i neutralne, pa čak i obična bela uopšte neće izgledati loše.

Ako je prostor koji treba da ispunite, pak, veliki, onda možete malo da se opustite i igrate. Ali, opet je važno da većina zidova bude u neutralnim nijasnama, jer ćete tako stvoriti prijatnu atmosferu. Ukoliko biste da razbijete monotoniju uvek jedan zid možete ofarbati u neku jarku boju ili na njega staviti tapete sa interesantnim dezenom.

Kako efikasno urediti dnevnu sobu

Uređenje dnevne sobe – Šta je sledeće?

Kada znate kako bi Vaša dnevna soba trebalo da izgleda, a zidovi su Vam okrečeni – vreme je da birate nameštaj. Sastavni deo ove faze su svakako i sobna vrata ali krenimo redom.

Nameštaj

Prilikom biranja nameštaja za uređenje dnevne sobe, pored estetike svakako bi trebalo da razmišljate o funkcionalnosti i udobnosti komadnog nameštaja.

Garniture

U velike prostore se sjajno uklapaju glomazne garniture, a kod malih prostora sasvim je dovoljna obična udobna sofa. U oba slučaja, kao dodatni prostor za sedenje, uvek možete dodati tabure ili neobičnu fotelju koja je drugačijeg dizajna od ostatka nameštaja.

A ono najvažnije i o čemu bi trebalo najviše da razmišljate svakako je udobnost.

Stil i boja zavise od Vaših želja i afiniteta, ali nemojte da zaboravite da razmislite koliko ćete vremena provoditi na toj ugaonoj garnituri ili sofi – samo, sa porodicom ili sa prijateljima. Dakle, krajnji izbor bi trebalo da bude udoban i komforan komad, na kom ćete moći da se odmarate svaki dan dok gledate omiljnu seriju ili uživate sa prijateljima u razgovoru do kasno u noć.

Klub sto

Sledeća važna stavka bez koje ni jedna dnevna soba nije potpuna je klub sto. Složićete se da Vam je potrebno mesto na koje ćete staviti prvu jutarnju kafu ili grickalice dok uveče gledate televiziju. Pre kupovine klub stola takođe razmislite o tome koliko često i za šta ćete ga koristiti, koliko često Vam dolaze gosti… Što se dizajna tiče možete se igrati sa oblicima, teksturama i bojama. Klub sto je praktičan komad nameštaja, ali takođe može da bude veoma dekorativan služi i tako doda poseban šmek Vašem prostoru.

Police

Police su uvek odličan dodatak u svakoj dnevnoj sobi. Mogu da budu i više nego funkcionalne; kao mesto na kome ćete držati Vaše knjige, stvari koje koristite svakodnevno, čaše, flaše sa pićem. Takođe mogu da budu veoma dekorativne ako su na njima Vaše uspomene, suveniri, fotografije…

Ako odlučite da police u Vašoj dnevnoj sobi imaju više funkcionalnu svrhu, nego dekorativnu, znajte da i knjige mogu da izgledaju veoma dekorativno ako ih složite po bojama ili po veličinama. Dizajn polica mođe da bude toliko raznovrstan, da lako možete da nađete šta Vama odgovara: od običnih otvorenih polica, preko salonskih, do modernih neobičnog dizajna. Izbor je na Vama.

Kada smo kod polica, važno je izabrati i pravu policu za TV. Izbor je takođe veliki, a na Vama je da ovu policu po svom ukusu uklopite sa ostatkom nameštaja. Postoje jednostavne police koje su dovoljne za Vaš televizor, a postoje i one koje imaju dovoljno prostora i za DVD plejer, zvučnike, kao i za konzole za igrice. Ako kojim slučajem nemate dovoljno mesta za policu za TV, idealno rešenje je da televizor stavite na zid uz pomoć nosača. Tako štedite na prostoru i sve deluje urednije.

Uređenje dnevne sobe – Šta je sledeće?

Dekoracija dnevne sobe

Kako bi dnevna soba bila što prijatnija i odavala utisak da u njoj stvarno neko provodi vreme, potrebno ju je dekorisati.

Tepisi za uređenje dnevne sobe

Prijatnost i topli osećaj doma ćete lako postići izborom pravog tepiha. Zaboravite na staromodne tepihe, na tržištu postoji toliko lepih, modernih, mekanih, toplih, čupavih, pa i jednostavnih ali posebnih tepiha. U zavisnosti od Vašeg stila izaberite tepih koji Vam najviše odgovara, ali posebno obratite pažnju na veličinu. U velikim prostorima mali tepih nije pogodan jer će se veoma lako dogoditi ga soba „pojede“, niko ga neće primetiti i izgubiće poentu.

S druge strane, veliki tepih će u malim prostorima ugušiti sobu i učiniti je još manjom. Igrajte se sa dizajnom, veličinom i oblikom, a kada Vam dosadi, promenite tepih i osvežite Vašu dnevnu sobu.

Fotografije na zidovima

Gotovo niko ne voli prazne zidove, jer deluju sterilno i hladno. Zidovi su odlično mesto da postavite Vaše fotografije sa prijateljima, porodicom, umetnička dela, tapiserije… Na internetu, takođe, možete pronaći zanimjive printove koje možete da odštampate i uramite, a gotove printove i zanimljive postere možete pronaći i u prodavnicama za uređenje doma.

Ogledala

Još jedna odlična ideja kako da popunite prazne zidove je da na njih dodate ogledala; mala, velika, obična, neobična, okrugla, antikvarna, moderna, kakva god da Vam se sviđaju. Ogledala nisu samo za ogledanje, već su i odlična dekoracija koja pritom male prostore čini vizelno većim.

Uređenje dnevne sobe je proces u kom treba da uživate i kom treba da se prepustite kako bi sve na kraju ispalo savršeno.

Pročitaj ostale tekstove

boje za zidove paleta
Korisni saveti

Boje za zidove koje su u trendu 2021

Dogodi li Vam se nekada da su Vam dekoracija i dizajn enterijera u stanu postali malo dosadni? Ili je vreme za prolećno spremanje. Ili za

Tu smo za vas!

Zakažite besplatno merenje otvora za vaša nova vrata!