Izaberite vrata za 1 minut!

Salon - Ustanička 230d, Zvezdara, Beograd

Salon - Radnička 37, Čukarica, Beograd

NAVIGACIJA

Renoviranje stana – Kako da napravite plan i da ništa ne propustite

Podeli tekst na društvenoj mreži:

Koliko ste puta čuli da je gradnja kuće od početka, lakša nego renoviranje stare? Da biste tri stana napravili dok jedan renovirate? Glavobolja je tu, a još niste ni da sređujete stan koji ste kupili. A milsili ste da je kupovina stana najveći problem. Odmah Vam je u glavi veoma prljav, dugotrajan i dosta skup posao, za koji ne znate ni kada će se završiti, ni da li će na kraju biti baš sve onako kako ste zamislili. 

Ipak, renoviranje i sređivanje stana ne mora uopšte da bude razlog Vašoj glavobolji i stresu. Mi ćemo Vam pomoći da se organizujete i o svemu prvo dobro razmislite pre nego što uopšte i jedan majstor uđe u Vaš dom. 

Renoviranje često ume da bude mukotrpno, dugotrajno i neizvesno. Mnogi faktori zavise od drugih ljudi, vremenskih prilika i nepredviđenih troškova. Iako se kompletno renoviranje smatra zaista velikim poduhvatom, uz odličnu organizaciju i provereno dobre majstore, ceo taj proces može biti mnogo brži i lakši.

Majstori i početni plan za renoviranje stana

Pod jedan, nađite prave majstore. Po preporuci ili na internetu, ali budite pametni i sa njima napravite konkretan plan. Naravno da ćete im navesti da u Vašem ugovoru/dogovoru postoje kazneni poeni za neispunjenje dogovorenog plana, pa će tako i oni gledati da poštuju ono što su obećali. Ovo navodimo kao prvu stavku, jer nema čoveka koji nije imao problem sa “probijanjem svih mogućih rokova” kada mu majstori uđu u kuću, bilo da renovira kupatilo, popravlja bojler ili kadu, popravlja instalacije, menja prozore i vrata na stanu ili su neki drugi radovi u pitanju. 

Obavezno napravite detaljan plan po kojem ćete znati: 

  • Kada nastupaju radovi
  • Koliko će radovi da traju
  • Koliko će to “sređivanje” da košta

Renoviranje stana u 15 koraka

Da bi Vam bilo lakše sve ovo što smo predložili, daćemo Vam i primer na prosečnom stanu od 70 kvadrata, odnosno odgovore na gore postavljena pitanja, pa ćete i Vi sigurno lakše isplanirati čitav “poduhvat” renoviranja stana.  

Vodimo Vas u “šetnju” dugačku 15 koraka, kroz dobro organizovanje renoviranja stana, i videćete, posle nje će Vam sigurno biti mnogo lakše!

1. Bacite stare stvari (Sve staro u kontejner)

Kada kupite stari stan, uglavnom su u njemu stvari koje Vama nikako neće biti potrebne. Možda neki detalj. Taj detalj zadržite, a sve ostalo – napolje. Jer demontaža je prvi korak za početak renoviranja stana. To ne podrazumeva samo bacanje starih stvari koje možda prethodni vlasnici nisu izbacili, već u demontažu spada skidanje starih pločica, sanitarija, podova (ukoliko ga menjate), električnih prekidača, ugradnog nameštaja, unutrašnjih vrata, koja ćete svakako menjati i uzeti ona koja su sigurna, kvalitetna i koja se uklapaju u vašu zamisao izgleda stana.

Ovde je važno da znate da šut ne smete da bacate u kontejner, već ga morate baciti na deponiju. U suprotnom rizikujete da dobijete kaznu od komunalne policije ili da izazovete gnev kod komšija. A ako to bude, oni će svakako zvati i “komunalce”, pa Vam je šteta dupla. Kad smo već kod dobrih komšijskih odnosa, kojima svakako težite, ne bi bilo loše da pre početka radova stavite obaveštenje na mesto u zgradi predviđeno za to da će se u stanu (napisati sprat i broj stana) obavljati radovi u trajanju od mesec, dva dana (u zavisnosti od predviđene dužine). Dodajte i to da ćete se truditi da budete što tiši i zahvalite im se na razumevanju. Možete obaveštenje da “zakitite” i nekim cvetom, to uvek onome ko čita daje prijatniji osećaj, pa Vam možda neće toliko zameriti kada im bude u ušima odzvanjao zvuk hiltija. Naravno, vodićete računa o kućnom redu i vremenu predviđenom za taj zvuk bušilica, čekića i ostalih (neprijatnih, ali neophodnih) mašina

Trajanje radova: 2 dana 

2. Promenite instalacije (Postavite nove instalacije)

Kada ste olupali pločice, demontirali i uklonili sve što je potrebno od starih stvari u Vašem stanu, vreme je za postavljanje instalacija, odnosno zamenu starih instalacija novim. To podrazumeva ugradnju plastičnih cevi za vodovod i kanalizaciju, kao i postavku električnih instalacija. Ovaj drugi korak je dosta bučan, zbog toga što ova vrsta radova podrazumeva mnogo štemovanja i bušenja, a i traje duže od bacanja starih stvari, pa s vremena na vreme proverite onu oglasu tablu u zgradi sa Vašim obaveštenjem iz prvog koraka, pa ako je slučajno neki besni komšija iscepao, obnovite obaveštenje. 

Trajanje radova: 7-10 dana

3. Poručite prozore i vrata

Treći korak je pravo vreme za poručivanje novih prozora i vrata. Ovde je vreme da tim majstora iz firme za koju ste se odlučili da će Vam izvoditi radove, izađu na teren i, dok su stari prozori još na svom mestu, uzmu mere za nove prozore. Isto je pravilo i za unutrašnja, odnosno sobna vrata. Stara unutrašnja vrata ćete odmah izneti iz stana (posle uzetih mera, naravno), dok ćete spoljašnja ulazna vrata ostaviti sve dok ne dođe trenutak za ugradnju novih. Manji broj vlasnika stanova koji su odlučili da kompletno renoviraju stan, na kraju ostave stara unutrašnja vrata, samo ih “srede” i ofarbaju u boju koja njima odgovara, ali to nije najsrećnija ideja

Cilindar brave za vrata

Kada ste već odlučili da uđete u posao kompletnog renoviranja Vašeg stana, posebnu pažnju preporučujemo da posvetite novim sigurnosnim vratima. Sada ih ima toliko kvalitetnih, prave se od vrhunskih materijala, rade se u velikoj paleti boja i dezena, sa vrhunskim sigurnosnim bravama, tako da će se savršeno uklopiti u enterijer Vašeg stana, a opet Vašoj porodici i vama uliti dodatnu sigurnost i zaštitu od provala, požara i drugih eventualnih nepogoda i neprijatnosti.

4. Razmislite o gipsanim radovima 

Ukoliko volite spuštene plafone, onda je četvrti korak pravo vreme za razmišljanje o svim vrstama gipsanih radova. Ova vrsta radova podrazumeva pravljenje gipsanih niša, spuštanje plafona i pregradnih zidova. Gipsani radovi podrazumevaju razne kaskade, lukove, ugrađene svetiljke, klime… Sve su ovo elementi zbog kojih želimo gipsane plafone u našim domovima. Ono što biste morali da znate kada govorimo o ovom delu renoviranja stana, jeste činjenica i važan preduslov da biste uopšte mogli da se igrate sa svim ovim zanimljivim elementima jeste da Vam visina tavanice bude dovoljna. To će Vam sve naravno detaljno objasniti majstori, ali nije loše da i Vi znate da se plafon, na primer, spušta minimum 10 do 12 cm bi se ugradila halogena svetiljka, ali ukoliko se ugrađuje centralna klima ta visina je 35 cm. Dakle, mininalna visina tavanice bi trebalo da bude 2,70m kako biste mogli da ga “spuštate”. U suprotnom ćete dobiti veoma skučen prostor ispod ove preporučene granice.

Trajanje radova: 3-7 dana u zavisnosti od obima posla

5. Popunite rupe na zidovima i plafonima 

Kada ste završili sa gipsarskim radovima, vreme je da se srede sve rupe nastale ugradnjom instalacija i rušenjem . Tako da u petom koraku sledi popunjavanje rupa, krpljenje šliceva na zidovima i plafonima, popunjavanje rupa ukoliko su rušeni zidovi, kao i nivelisanje podova, ukoliko je takozvana cementa košuljica oštećena skidanjem starog parketa. Naime, postavljanje parketa ili laminata zahteva idealno ravnu podlogu.

Ukoliko je Vaša cementna košuljica ili betonska podloga oštećena, za izravnavanje koristite specijalnu masu za ravnanje koju zovemo podoliv, samoliv, ili nivelin. Ovaj deo renoviranja stana, odnosno izlivanje podoliva – nivelina, produžava vreme radova za period za koji je potrebno da se sve osuši. Pa na “predračun”  ukupnog trajanja radova, slobodno dodajte još sedam dana (sušenja).

Trajanje radova: 3-4 dana

6. Slede hidroizolacija i postavljanje pločica 

Pre nego što krenete u postavku keramike, obavezno je da uradite postavku hidroizolacije u Vašem kupatilu. Kvalitetno izvedena hidroizolacija je jedna od najvažnijih stvari prilikom izvođenja građevinskih radova. Kada je završena postavka hidroizolacija, možete da postavite pločice. Kako je u svetu trend prozivodnja sve većih formata pločica, koje su samim tim i teže, deblje a često i neravne, potrebno je bilo smisliti novi sistem za postavljanje keramike. Rešenje leži u nivelatorima, jer ovim sistemom mogu da se lepe keramičke, granitne ili mermerne, zidne i podne pločice, a pored idelno ravnih površina i jednakih fugni, značajno se štedi na vremenu. Lepljenjem keramičkih pločica nivelatorima postižu se idealno ravne površine i identična širina fuga, bez obzira na površinu na koju se pločice stavljaju. Naravno, najbolje je da Vam to sve završi iskusni keramičar, a Vi ne gledate ništa, ne nervirate se, već odete negde u šetnju ili na kafu. 

Trajanje radova: 1 dan za hidroizolaciju, 7-10 dana za postavljanje pločica, u zavisnosti od količine i vrste pličica koje ste odabrali

7. Stolarija – skidanje stare i ugradnja nove 

Tu  smo negde, blizu pola puta. Na sedmom, od 15 koraka. U ovoj fazi renoviranja stana, obratićete pažnju na stolariju. Ukoliko ste se odlučili da menjate prozore, sada na red dolazi ugradnja spoljne stolarije koju ste prethodno, odnosno u koraku broj 2. naručili. Majstori će u istom danu skinuti stare prozore i postaviti nove. Podrazumeva se da bi za ovu operaciju trebalo da izaberete neki dan bez padavina. Ovo je jedan od lepših koraka, jer majstori sve završe “dok trepnete”, pa nema potrebe da Vam opisujemo kako se skidaju stari i postavljaju novi prozori. Ali, obratite pažnju posle završenih radova, da li je sve oko prozora u redu, da nema negde neka pukotina ili nešto što bi moglo da Vas, daleko bilo, iznervira. I da znate, posle postavljanja prozora, sledi i gletovanje, tako da ako primetite neku sitnu pukotinu ili rupicu, ne brinite, to će sve u sledem koraku da se poravna i sredi.

Trajanje radova: 1 dan

8. Molerski radovi – vreme je za gletovanje i krečenje

Pošto ste izabrali boje za Vaš novi životni prostor, sledi gletovanje i jedna ruka krečenja. Gletovanje podrazumeva ravnanje zidova, popunjavanje svih rupa, rupica i ispucalih površina, preko kojih se nanosi, disperzivna ili poludisperzivna boja za zidove. Pre gletovanja bi moleri trebali da obrade špaletne oko novih prozora i balkonskih vrata. Dobro bi bilo i da postavite aluminijumske lajsne na uglove zidova i uglove prozora. Druga ruka nanošenja boje za zidove odigrava se tek u koraku broj 12. 

Trajanje radova: 7-15 dana, u zavisnosti od vrsta boja i potrebe da se gletuje dva ili tri puta

9. Sigurnosna vrata – odaberite samo najkvalitetnije

Ukoliko ste se odlučili da ugradite nova sigurnosna vrata, sada je pravi trenutak za to. Nadamo se da ste prethodno (pogledajte korak broj 2) odabrali model koji Vam se dopada, koji ima odlične tehničke karakteristike i da ste ga rezervisali.

Sigurnosna ulazna vrata

Trajanje radova: 1 dan

10. Postavljanje podova 

U zavisnosti od toga kakav ste pod izabrali, da li je to parket, masiv, laminat.., kao i površine za postavku, zavisiće i vreme koje je potrebno da se ovaj korak izvede. Vodite računa da se po postavci pod obavezno zaštiti kartonom i folijom jer će majstori i dalje biti prisutni u stanu. Ovaj, 10. korak je baš kratak “na papiru”, ali nije nešto predugačak ni u realnom izvođenju radova.

Trajanje radova: 2 dana za gotov parket, kao i za laminat, 5-7 dana za masivni parket sa hoblovanjem, bajcovanjem i lakiranjem

11. Postavljanje unutrašnjih – sobnih vrata 

Po postavci podova, sledi ugradnja unutrašnjih vrata. Pre početka kupovine vrata najvažnije je da uzmete tačne dimenzije, o čemu smo govorili u koraku broj 2, kao i da odredite dobar smer otvaranja vrata. Leva vrata su ona koja kada ulazite u prostorije otvarate levom rukom, odnosno kod kojih je ključaonica na desnoj strani vrata,  dok su desna ona vrata koja otvarate desnom rukom. Kod desnih vrata, ključaonica se nalazi na levoj strani krila. Ali, o tome ćete sigurno mnogo detaljnije popričati sa prodavcem, prilikom kupovine, kada ćete još jednom utvrditi smerove otvaranja vrata, ali pre svega saznati sve potrebno o karakteristikama unutrašnjih, sobnih vrata za Vaš dom.  

Sobna vrata Beograd

Trajanje radova: 2 dana

12. Slede završni radovi 

Približavate se poslednjim koracima! Što znači da ste veoma blizu kraja kompletnog renoviranja stana. Ovo je vreme za postavku parket lajsni, posle čega kreće silikonisanje. Silinkonišu se sve rupice i šupljine između parket lajsni i zida, kao i između pervajza vrata i zida. Nakon završetka ovog dela radova, sledi druga, odnosno, završna ruka bojenja zidova (koju smo pominjali u koraku broj 8). Ukoliko ste odlučili da na neke zidove stavite, u poslednje vreme sve popularnije tapete, ovo je trenutak da angažujete majstora za ovaj posao.

Trajanje radova: 3-4 dana

13. Vreme je i za fine radove 

Ovo je trenutak kada počinjete da brojite “tri, dva, jedan”, jer je toliko koraka ostalo do kraja radova! Sada sledi postavljanje rasvete i električne galanterije. U kupatilima se montiraju sanitarije, čime se privode kraju radovi na grubom renoviranju enterijera. Ipak, nemojte sklanjati kartone i folije jer ukoliko planirate ugradnju kuhinje i garderobera, oni će Vam poslužiti da sačuvate podove. 

Trajanje radova: 2 dana za montažu rasvete i sanitarija, 7-10 dana za ugradnja kuhinje i plakara

14. Komadni nameštaj – šoping sa arhitektom

Pretposlednji korak Vas vodi u šoping sa arhitektom. Naime, ako ste angažovali arhitektu u ovom procesu renoviranja stana, onda je pravi trenutak da sa njim odete i u kupovinu komadnog nameštaja. Izbor nameštaja u domaćim salonima je prilično raznolik i što se tiče modela ali i cena, pa ćete sa arhitektom i stručnim osobljem u salonima nameštaja, odabrati sigurno pravo “parče” nameštaja. Ovo je takođe korak u kome je vreme da sklonite zaštitnu foliju i otvorite nova sigurnosna vrata Vašem novom nameštaju.

Vrata za trpezariju

15. I najlepše za kraj – Enterijerski detalji

Evo ga – poslednji korak je tu! Renoviranje stana ste priveli kraju, da li uopšte verujete? Ovo je verovatno najlepši deo u celom postupku renoviranja stana. To je deo u kome u Vaš, sada već novi, odnosno kompletno sređen stan, unosite lične detalje, postavljate slike na zidove, stavljate tepihe na podove i dekorišete stan po Vašoj meri. 

Uživajte u svom domu u novom ruhu!

Trajanje renoviranja – Koliko kvadrata, toliko i dana

Znate onu izreku: “Koliko para, toliko muzike”? E, ovde se ona čita kao: “Koliko kvadrata, toliko dana”. Šalu na stranu, ali će Vam radovi okvirno toliko trajati – onoliko dana koliko Vaš stan ima kvadrata. Za primer koji smo naveli, stan od 70 kvadrata, radovi bi trajali nešto duže od dva meseca. Traje, nije da nije. Ali je sve drugačije kada znate u šta se upuštate i kako se u to upuštate. Spremite se, naoružajte se strpljenjem, decu pošaljite kod bake i deke, a Vi samo razmišljajte koliko će sve biti lepo kada završite sa renoviranjem stana! 

Ova “šetnja” sa nama kroz 15 koraka nije baš matematički tačna. To je ugrubo predviđen period za pojedine stavke tokom renoviranja i negde ukupnog vremena koliko radovi mogu da potraju. Ako ništa, sigurno ćete uz ovu računicu lakše moći da organizujete svoje vreme dok se radovi ne završe. 

Koliko košta renoviranje stana

Odmah imajte u vidu da je veoma teško dati predračun radova bez predmera. Ipak, iskusni preduzimači će Vam reći da cena renoviranja stana košta u proseku oko 140 evra, odnosno oko 220 evra po metru kvadratnom sa ugradnjom novih prozora. Ove cene treba uzeti s rezervom jer ukupni troškovi mogu značajno varirati u zavisnosti od kvaliteta odabranih materijala (što bi trebalo da bude prioritet). U ovu cenu, naravno, nisu uračunati troškovi ugradnog i komadnog nameštaja, rasvete, niti enterijerskih detalja poput zavesa i slično.

Iako na prvi pogled deluje veoma skupo, imajte na umu da ovakvom adaptacijom dobijate potpuno novi stan. Možda će Vam biti lakše, ako odmah uporedite cenu kvadrata u novogradnji i cenu kvadrata polovnog stana, na koju ćete dodati troškove renoviranja. Tako ćete uvideti, pa ćete se manje i nervirati, da ova računica ima smisla. 

Srećno renoviranje!

Savet +

Uvek na ukupne troškove dodajte još 20%, jer je uglavnom toliko potrebno pored osnovnog budžeta, za “sporedne”, a uvek tako bitne stvar

p.s. Nemojte da zaboravite da nabavite potrebnu papirologiju pre nego što krenete sa renoviranjem stana, poput građevinske dozvole ili male građevinske dozvole, u zavisnosti od toga koje ćete sve radove izvoditi. Raspitajte se, bolje nego da plaćate novčanu kaznu, koja može ići i do 50.000 dinara!

Pročitaj ostale tekstove

boje za zidove paleta
Korisni saveti

Boje za zidove koje su u trendu 2021

Dogodi li Vam se nekada da su Vam dekoracija i dizajn enterijera u stanu postali malo dosadni? Ili je vreme za prolećno spremanje. Ili za

Tu smo za vas!

Zakažite besplatno merenje otvora za vaša nova vrata!